Vollebregt Bleiswijk Ook ver buiten de regio een begrip in heftrucks

Heftruck Wat is een heftruck

Een heftruck is een aangedreven industriële truck welke gebruikt wordt om materialen te transporteren middels het plaatsen van stalen vorken onder de last. De heftruck werd in 1917 door een transmissie fabrikant uitgevonden. Deze werd hier gebruikt om zware auto onderdelen mee te verplaatsen. Sinds die tijd zijn de heftrucks een onvervangbaar middel van transport voor vele fabrieken en magazijnen geworden.

Heftrucks en Eigenschappen
Een typische heftruck kan over het algemeen als volgt worden beschreven:

  • De carrosserie, een beweging veroorzakende machine met wielen welke door een transmissie en aandrijvingtrein aangedreven worden.
  • De motor, deze kan zijn energie uit LPG, benzine, diesel of elektriciteit halen.
  • Het tegengewicht, welke bestaat uit een zware ijzeren massa die aan de achterkant van de heftruck bevestigt wordt. Bij een elektrische heftruck kunnen de accu’s zelf als tegengewicht dienen. Het tegengewicht wordt gebruikt om de lading van de heftruck te compenseren.
  • De mast, een verticale assemblage welke de taak van het heffen, zakken en overhellen van de lading mogelijk maakt. De mast wordt hydraulisch in werking gesteld en bestaat uit met elkaar verbonden rails en een of meerdere cilinders.
  • De lepel, deze bestaat uit een of meerdere metalen platen welke door middel van kettingen langs de mast bewogen worden.
  • De vorken, dit zijn de L-vormige onderdelen welke de lading benaderen. Het achterste verticale gedeelte wordt door middel van een haak of klink aan de carrosserie verbonden. Het voorste gedeelte van de vork wordt onder of in de lading geplaatst. De vorken kunnen aangepast worden om bijvoorbeeld als kartonklem, tapijtrammen, palendragers gebruikt te worden.
  • De ladingssteun, een rekachtige uitbreiding welke aan de carrosserie bevestigd wordt. De steun voorkomt dat de lading naar achter kan verschuiven.
  • De kooi, een door balken ondersteunde metalen constructie welke de bestuurder beschermt tegen eventuele vallende objecten.
  • De cabine, deze bestaat uit een stoeltje voor de bestuurder en uit schakelaars en pedalen voor het besturen van de lading.

Heftrucks en veiligheid
Heftrucks worden ingedeeld voor een gespecificeerd maximum gewicht en voorwaarts zwaartepunt. Deze informatie is meestal te vinden op een door de fabrikant verstrekte naamplaat, de lading mag de aangegeven specificaties niet overschrijden. In een doorsnee werkomgeving hebben heftrucks een laadcapaciteit van 1 tot 5 ton.

Het besturen van een heftruck gaat verder dan alleen het heffen en zakken van de vorken. De bestuurder kan de mast ook laten overhellen om de neiging van de lading om de vorken naar de grond te laten wijzen tegen te gaan.

Een ander belangrijk aspect bij het besturen van een heftruck is de achterwiel besturing. Alhoewel deze besturing de manoeuvreerbaarheid onder kleine hoeken ten goede komt, verschilt het vaak van de normale besturingsmethode welke de bestuurder vaak gewent is. Het is bij een heftruck zelfs zo dat voor het rijden in een rechte lijn stuurkracht nodig is. Deze effecten zijn te vergelijken met het achteruitrijden in bijvoorbeeld een auto.

Een andere karakteristieke eigenschap van een heftruck is zijn instabiliteit. De heftrucks en hun lading kunnen gezien worden als een eenheid. Deze eenheid heeft met elke beweging van de lading een ander zwaartepunt. Een heftruck met geheven lading mag nooit een bocht nemen wanneer de combinatie van centrifugale en gravitale krachten ervoor kunnen zorgen dat de heftruck kan omvallen.